2. huhtikuuta 2012

Hampurilaiskuu

Olenkohan mä ollut unessa viimeiset viikot kun luulin kevään jo koputtelevan vauhtia ovella. Aamulla olikin hieraistava silmiä tuhanteen kertaan kun ulkona olikin täydellinen talvisää. Pehmeine lumineen joista sai helposti tehtyä lumipalloja. Huhtikuu ja helmikuu selvästi mennyt sekaisin.

Helmikuu on hiihtokuu, maaliskuussa sulaa jääjääjää, huhtikuu jo lämmittää.

Pikainen vilkaisu vaatehuoneeseen todisti kuitenkin sen ettei kaikki suinkaan ollut unta, ja tosissani olin siirtänyt talvivaatteet sinne ja eihän siinä muu auttanut kuin kaivaa feikkiUGGit takaisin jalkaan, muut talvivaatteet saivat mielenosoituksena luontoäidille jäädä paikalleen. Misakin sai päällensä taas villapaidan ja oli ihmeissään mitä sitä nyt puetaan, ulkona tietenkin riemu oli mieletön kun lumienkelikeli oli mitä parhain. Koira kuin omistajansa, jaa hieman metsään mennyt tässä asiassa.

Viime viikon aurinkoisilla aamulenkeillä tosin allekirjoitettiin koira kuin omistajansa -lausauhdus. Olimme ennen aamupalaa kävelyllä ja tiellemme osui mies oman koiransa kanssa. Tämä tuntematon karvakasa kun yritti tehdä tuttavuutta meidän neitiin sai hän pienet ärinät päällensä. Mies ihmettelikin pelkääkö koirani tätä toista. Totesin hänelle vain että koirani on aamukireä aivan kuin omistajansakin, meitä ei saa häiritä ennen aamupalaa.

Tahtoisin oikeasti työntää jonkunlaisen tikun päähäni joka tallettaisi ajatusvirrat ennen kuin ne katoavat, sillä niin ne tekevät yleensä kun pääsen koneen ääreen –katoavat. Tai sitten puuhailen jotain muuta etten ehdi koneelle ja luulen muistavani sen asian ilman että kirjoittaisin sitä suttupaperille ylös.

Perjantaina neitiGnuun pitämällä luennolla ajatuksia tulikin mieleeni tuhansia. Siinä sitten kehdannut kaivaa penaalia ja muistilehtiötä esiin, ”juu ei tässä muuta, teen muistiinpanoja vain, eiei en sinusta!”.
Puhuimme siis ajasta kun neiti gnuu sairasti. Puhuimme vertaistuesta, ja miten hoito kaikilla yksilöllisesti toimii. Kuinka jokaisella on yksilöllinen sairaus loppujen lopuksi, koska toisilla on takana puhtaasti laihdutus ja toisilla taas, no jokin elämän tilanne mikä ajaa masennukseen ja sen kautta oireilemaan ruoan kautta. Tai  molempien yhdistys. Itselläni vertaistuki on toiminut hyvällä että huonolla tavalla. Ensin huonona sillä vertaistukenani oli vain juuri hoitoon päässeitä, sairastumisen alkuvaiheessa olevia ja niitä jotka palasivat osastolle aina uudestaan.

Tällä hetkellä paras vertaistuki mitä olen saanut on haisulini. Haisuli on itsekkin tietoinen ruoan epäesteettisyyden aiheuttamista ongelmista pään sisällä, mutta kuitenkin me olemme oppineet pitämään ruokaa normaalina asiana. Toivottavasti pian koittavat meillekkin (siis minulle) ajat jolloin ei tarvitse miettiä aikoja jolloin pitää syödä ja tuntien pohdinnan siitä mitä söisikään ja kaapista voi ottaa kiireessäkin vain jotain koska pitää syödä. Pitää syödä elääkseen, ja minun on vielä nähtävä vielä se miksi pitää elää, joten miksi syödä.

Siskoni on taas aivan päinvastainen esimerkki tästä. Hän onkin sanonut että hän elää syödäkseen. Hah, kunpa se olisikin joskus vain niin helppoa. Varsinkin tänä aikana kun ruokaa pitää miettiä eettisyyden, lisäaineiden tai muun perusteella kuten tekstissäni ruokasota pohdiskelin.

Mutta haisulini, vertaistukeni kanssa olemme koetelleet päämme kestävyyttä uusilla haasteilla ja lopulta todeten ettei se niin suuri askel ollutkaan kovinkaan suuri otettavaksi. Tänään toteutimme taas yhden haasteemme, menimme Hesburgeriin syömään –muuta kuin salaattia. Kalahampurilaisen. Itselleni vaikeuksia tuotti miten hampurilaisen syön kun olen tottunut haarukkaan ja veitseen, kun taas haisulilla oli ongelmia pitää hampurilaisensa kasassa. Tuli kuitenkin syötyä ja loppukommenttimme olikin; ei se ollutkaan niin paha kuin ajattelin!