25. huhtikuuta 2012

Säännöt tavoiksi

Minulla on sääntöni, aivan kuten kaikilla muillakin. Niitä voi myös kutsua kontrolloinniksi tai itsensä vahtimiseksi. Lapsikin tekee heti tuhmuuksiaan jos ei sitä vahdi, niinhän sanotaan, joten varmaan minäkin, jos minä en itseäni vahtisi ja asettaisi sääntöjä. Kuka ottaa selvää leikkiikö lapsi ilman valvontaa vain rauhallisesti ja sääntöjä noudattaen.

Voihan näitä kutsua myös tavoiksi, rutiineiksi, käyttäytymismalleiksi, lapsena opittuina tai vanhempina itselleen kehitettyinä.

Katukivetyksen ruuduille ei saa astua.
Varjoon mentäessä on pidätettävä hengitystään.
Oikea kenkä laitetaan jalkaan aina ensin.
Sohvan oikea puoli on parempi puoli istua.


Muistan kun näin pikkutytön syömässä hampurilaista mc’donaldsissa ja hän ei tykännyt hampurilaisen sisällä olevasta ketsupista. Ranskalaiset kuitenkin hän söi ketsupin kanssa. Kun kysyin asiaa häneltä hän tokaisi vain ketsupin kuuluvan ranskalaisille. Kun vielä ihmettelin hänen tapaansa, loi hän minuun halveksuvan katseen ja sanoi hyvin hitaasti, kuin vähäjärkiselle; ”Eihän ketsuppi nyt hampurilaisessa voi olla kun se on ranskalaisilla, ei sitä voi kahta kertaa olla”.

Tuntuipa tyhmältä, sehän oli täysin päivänselvä asia.

Onhan minullakin tapoja jotka, no, tuntuvat minusta vain oikeilta. Minun käteeni kuuluvia toimintamalleja. Moni liittyy ruokailuihin, kuten etten mielelläni söisi kahta ruokaryhmää (kasvikset - liha/kana/kala/soija - peruna/pasta/riisi/leipä ym) enempää saman aterian aikana. Ja luumut on pilkottava viilin seassa ensin, ennen kuin sitä voi ruveta syömään.

Mutta on myös muitakin, joita minun on vaikea rikkoa. Misan panta on laitettava aina pään alta vasemmalta oikealle, sukat pitää pukea ennen housuja, puhtaat vaatteet sijoitetaan aina pinon alimmaiseksi jotta kierto säilyy. Kirja sarjat (esim. Tiina-sarja) on luettava oikeassa järjestyksessä, eli siinä milloin ne ovat ilmestyneet. Ei sikin sokin osa kerrallaan.

Kirjoihin muutenkin on tullut tietyt rutiinit ja säännöt, jotka joskus ärsyttävätkin, mutta niitä ei voi rikkoa. Jos omistan kirjailijan yhden kirjan, ja pidän siitä, on minun saatava kirjailijan muutkin teokset, samassa muodossa. Siis pokkarina tai sidottuna. Ne eivät voi olla sekaisin kumpiakin, elleivät ole eri sarjaa kuten esimerkiksi Sophie Kinsellan kirjat. Himoshoppaajathan on kirjasarja ja kevyttä lukemista, joten ne kuuluu olla pokkareina. Ja sitten taas Kinsellan 5muuta ilmestynyttä kirjaa kuuluu olla sidottuina, eli siis oikeina kirjoina. Miksi?

No.. koska se vaan kuuluu niin.

Ärsyttää vain etten voi hallita kirjojen kokoa, niiden paksuutta sekä korkeutta. Niiden vuoksi olen tuhlannut monia päiviä asetellessani niitä oikein ja oikeille hyllyille jotta kaikki mahtuisivat seisomaan esiin. Kivoimmat kirjat täytyy tietenkin olla näkyvimmällä paikalla, ja sen vuoksi revinkin hiuksia päästäni miettiessäni Harry Pottereiden sijaintia. Ne ovat niin (ihanan) paksuja etteivät kaikki mahdu seisomaan siinä kapeassa hyllyssä missä muut kivat kirjat ovat. Mutta en voi myöskään laittaa niitä toiseen hyllyyn, on kuin luokittelisin ne alempaan kastiin.

Ja sitten Marian Keyes päätti julkaista uuden kirjansa eri korkuisena kuin vanhat! Menetän vielä yöuneni kirjojen vuoksi ellei kirjahylly ehdi sitä ennen haljeta kun hakkaan päätäni siihen niin useasti.

Inhottavaa kun on tietty visio miten asia kuuluisi mennä niin että siitä tulee rutiini, tapa, pakko ja kukaan muu ei noudata sitä.