21. maaliskuuta 2012

Ruokasota





Kaupassa käydessäni silmiini iski pakastealtaan kohdalla karppauspizza. Joka paikassa toitotetaan karppauksesta tai muusta uudesta suuntauksesta ruoan suhteen. Ruoka ei enää ole sitä mitä syödään jotta saisimme energiaa suorittaa päivän työmme, vaan se on jotain mikä häiritsee työtämme ja elämäämme. Monet allergiat ja syömissuuntaukset ovat johtaneet siihen että meidän pitää suunnitella syömisemme, ystäviä ei voi kutsua kylään ilman että on tarkastanut jokaisen ruokamieltymyksen. Ei, enää eivät kelpaa vain sipsit ja dipit, pitää ottaa huomioon myös allergikot, karppaajat, vegaanit ja muut ajatusmaailmat.

Iltasanomien viikonlopun lehdestä lukemani Roman Schatzin kolumni, saikin minut miettimään näitä asioita. Voiko enää vain syödä tekemättä siitä numeroa, vai pitääkö lautastaan nykyään kuin perustella miksi syö eläintuotteita, viljoja tms. Et voi syödä juuri mitään jollet löydä siitä jotain (terveellistä) sanottavaa. Tämä poistaa nesteitä, tässä on hyviä vitamiineja, tämä on luomua..
Ruoallekin on annettu palkintopallinsa parhaimmiston suhteen.


Miltä lapsesta tuntuu kun se herkkuhampurilaisravintola ei ole enää odotettu taukopaikka, kun tiskillä ensimmäisenä silmiin osuu sana ”terveellinen”, ”vähemmän rasvaa”, ”parempi valinta”. Poissa ovat kyltit jotka huutavat eurolla enemmän, ja jos lapsi ei silloin sitä mieti, niin varmasti miettii myöhemmin elämässään, tuhosinko minä itseäni kun en valinnut sitä terveellistä? Voiko roskaruokapaikkojakaan kohta enää pilkata sanalla roska, jos niidenkin takaa löytyy tuhansia ”terveellisiä” syitä syödä.

Ja koskaan kuitenkaan mikään ei ole tarpeeksi terveellistä, aina löytyy joku joka valittaa lisäaineista, kalakannasta, sikojen olotiloista, kasvisten alkuperästä. Ruokaa voi loputtomasti myös vääristää ja selittää miksi ei syö kun miksi syö. Niin kuin äitini joskus minulle sanoi pistävästi tuskaillessani kalan ja kanan elämää, ”Onhan se porkkanakin jollain tavalla elävä”.

Kai se joskus ois kiva olla normaalikin, mennä kylään jonkun luo ilman sitä kassia joka sisältää omat eväät.