25. toukokuuta 2012

Rasti vailla ruutua


Polilla hoitaja kysyi tänään mielialaani. Rupesin pohtimaan olenko ollut muuta kuin - no vain ollut. Pohdin sitä vielä kävellessäni Misan kanssa metsässä. Kyllä iloitsen (vai iloitsenko) asioista ja olen toisinaan suruissani, mutta en tunne. Hymyilen jos näen oravanpoikasen ylittävän tien, ja nauran kun siihen on aihetta. Mutta tunnenko tosiaan niin, vai teenkö tunteita tavan vuoksi, koska ne kuuluu tehdä? Tai koska ne ovat vain tunteita joita tunnetaan. Mutta miten ne tunnetaan? Tunnenko jos epäilenkin?

Asiat mitkä olisivat ennen liikuttaneet minua, eivät juuri hetkauta suuntaan tai toiseen. Kuten olemassa olonikin, tunteenikin tuntuvat vain joltain. Tuntuu kuin olisi vain kädestä toiseen siirtynyt esine joka vain on paikallaan ilman kummempia tarinoita. Ei sitä ihan viitsi heittää poiskaan muttei siihen tunteitakaan liity. Se vain on. Jokin. Jotenkin. Jonkun vuoksi.

Mutta miksi?

Toiset hukuttavat itsensä lääkkeisiin ja alkoholiin, käyvät kumartamassa posliinijumalaa tai juoksevat raekuuronkin sataessa. Rikkovat ihonsa, itkevät silmät punaisiksi, huutavat, lyövät –näyttävät pahan olonsa. Joskus ajattelen että se olisi helpompaa jos yhä tekisin niin, näyttäisin suoraan miltä tuntuu toisinaan, itkisin viikon sen vuoksi että joku on roskannut lähimetsän koulukirjojen silpuilla. En vain osaa enää. Nykyään vain olen. Esine, puunrunko, lehti ilmassa, sammal. On vain koska se on, ilman syytä miksi. Se on vain aina ollut, ketä kiinnostaa lopulta miksi.

Ei syöminen ole minulle mikään ongelma, te vain teette siitä ongelman.