17. helmikuuta 2012

Siellä missä sinäkin


Eilen siis tuli kotiuduttua salosta. Lumi oli imaissut parkkipaikkani viikon aikana ja melkein jäin jumiin siihen, kun väkisin yritin saada autoa siihen. Tunnustin katkerasti tappioni lumelle ja lähdin vanhemmille viemään mamman lähettämiä tuliaisia.

Mamma oli innoissaan vierailusta, olihan hän odottanut jo kesästä saakka minua sinne. Yleensä olen viettänyt siellä viikon melkein kuukausittain, mutta kesän jälkeen en ollut siinä mielentilassa että olisin kokenut antavani kaikkeni vierailulta. En nytkään niin kokenut.

En suostunut vain olemaan läsnä. Halusin tehdä, mennä, puhua –olla kuin viimeksikin. Halusin hyvittää hänelle poissaoloni ja ikuiset lupaukseni tulemisesta. Olin varautunut matkalle ottamalla mukaan pari kirjaa, mutta sallin itseni lukea niitä vain silloin kun mamma luki lehteä tms. Kännykkänikin pidin äänettömällä vierailun ajan.

Tuntui kuin olisin pitkään luvannut huvipuistoreissua lapselle. Kun se tapahtuma vihdoinkin koittaa, lapsen into laantuu jos vanhemmat vain istuvat kahvilla ja vilkuttavat hänen pyöriessä laitteissa. Lapsi haluaa heidät mukaan intoon, hyppimään huutamaan pelkäämään nauramaan.

Se tunne on enemmän kuin vain valokuva hyllyn päällä muistona. Halusin mammalle muiston siitä että olin siellä oikeasti, tunteen tasolla, intona, yhteisenä tekemisenä, enkä vain ollut.

Olihan se toisinaan haastavaa syödä hänen kanssaan, sillä hän on erittäin suora sanoissaan. Joskus teki mieli tokaista että hei katso kenelle puhut kun löydät vikoja ruoasta(ni). Esimerkiksi kalapullat haisivat kamalalle ja samoin kastike mikä minulla oli siinä mukana. Jos olisin kehdannut, tai sallinut itseni, taantumaan lapsen tasolle, olisivat monet ruoat päätyneet roskiin sanoilla ”no en sit syö ollenkaan!”

Mutta minä kohtasin ja kestin ajatukset helposta ratkaisusta. Ja pysyin valitsemallani tiellä monttuineen, välillä ehkä korvatkin sulkien.

     Onkohan tämä salaatti liian ryppyinen?
      Hyi kun kala haisee, miks sen pitää haista niin pahalle! No ei noi pyörykät hyvällekään haise!
       Ei kukkakaali sovi kalan kanssa