30. lokakuuta 2011

Punajuurisota

Miksi kaupasta pitää tuoda punajuuria, juurihan minä tänään ostin uuden purkin?
No tänään se on syötykin!
Koko purkkiko! Tuon pitää loppua, ei tuo voi olla terveellistäkään!


Hmph, no onhan. Onneksi nykyaikana on google joten yöllä pikkutunteina päätin tutkia asiaa tarkemmin. Ihan vain Isin mieliksi.




100g punajuuria sisältää 34kcal
Punajuuressa on runsaasti betaiinia, joka lisää maksan entsyymien eritystä. Entsyymit neutraloivat syöpää aiheuttavia karsinogeenejä ja kuljettavat niitä pois elimistöstä. Lisäksi beetasyanidin, joka antaa punajuurelle sen punaisen värin, uskotaan alentavan syöpäriskiä.
Näillä kasveilla ei ole haittavaikutuksia suurinakaan määrinä. Punajuuri, valkosipuli, porkkana ( luomu ), tyrni, ruusunmarja.


Miksi punajuurisota ylipäätänsä? Kaikille tiedoksi minä olen koukussa punajuuriin, voisin helposti syödä purkin tai pari päivässä. Mieluiten kokonaisina. Toiset voivat popsia omenoita oikein ahmintaan asti, itselleni punajuuret ovat tulleet suureksi himon kohteeksi. Kolme viikkoa osastolla ollessani sain kunnon vieroitusoireet punajuurten puuttuessa, välillä oli pakko syödä iltapalaksi vähän punajuurta vain muistojen terästämiseksi. Kroppahan voisi tietenkin mennä sekaisin jos punajuuri lopetettaisiin kokonaan. 
Joten googlen antamien tietojen mukaan odotan Misan kanssa anteeksi pyyntöä isiltäni –mieluiten punajuurten muodossa.
'
Samalla löysin muitakin plus puolia syömistäni ruoka-aineista.

Kuivatut luumut: Kuivatut luumut sisältävät runsaasti antioksidantteja, kalsiumia, magnesiumia, kaliumia, rautaa, beetakaroteenia ja ravintokuitua. Ne edistävät suolen normaalia liikehdintää, joka työntää ulostemassaa suolessa eteenpäin. Tutkimukset ovat osoittaneet, että kuivattujen luumujen säännöllisellä nauttimisella on myös suolistosyöpää ehkäisevä vaikutus. Kuivattujen luumujen sisältämä liukenematon kuitu toimii myös suoliston sairauksia aiheuttavia bakteereita tuhoavien, hyvälaatuisten bakteerien energiana ja edistää niiden lisääntymistä suolistossa.

Omenat: Omenien sisältämä liukeneva kuitu, pektiini, muuttuu elimistössä geelimäiseksi aineeksi, joka puolestaan auttaa ravintoaineiden imeytymisessä elimistön hyväksikäytettäväksi. Lisäksi pektiini sitoo tehokkaasti myrkyllisiä, elimistöön joutuneita metalleja itseensä ja auttaa niiden kuljettamisessa pois elimistöstä. Pektiini myös edistää normaalia suolen toimintaa ja ehkäisee ruoansulatusongelmia, kuten ripulia ja ummetusta.


En tiedä miten entisaikaan ihmiset tulivat toimeen ilman googlea. Ei ihmekkään että oli paljon sotia ja riitaantuneita sukuja. Google olisi auttanut selkeästi asiaa. Yölläkin se ratkaisi pulmani kellonajan kanssa. Melkein kaikki laitteeni vaihtoivat yön aikana automaattisesti itsensä talviaikaan ja olihan minun saatava selvyys mikä olikaan oikea aika. Olisihan siinä rytmi mennyt muuten aivan sekaisin, tosin koira kuorsaa tuolla siihen malliin että sitä ei liikuttaisi olisiko yö vai päivä. Kyllä toisten kelpaa.