11. elokuuta 2013

Synnynnäinen tehtävä

Moni on ehkä mieltänyt että julkisessa asiakaspalvelussa kuten kaupan kassalla, ollaan töissä vain väliaikaisesti. Ehkä juuri se aika kun opiskellaan oikeaa työtä varten, opiskellaan jotta pääsisi pois siitä paskaduunista. Mutta entä sitten kun olen jo lähemmäs kolmeakymmentä oleva nuori ja enkä opiskele, meinaako se muiden silmissä sitä että olen luovuttanut? Että olisin kyvytön tekemään muuta, tai ehkä jopa vajaasti oppinut. Tekeekö se minusta tyhmän jos olen istunut kaupan kassalla jo vuosia opiskelun jälkeen ja enkä ole mihinkään lähtenyt? Kuulunko minäkin sitten niihin ihmisiin jotka kokevat yleisen asiakaspalvelu työn ’ei oikeana työnä’ koska mietin tällaisia. Koska ei ole tahdosta eikä halusta kiinni, etten kaipaisi myös muuta.

Vuosia sitten työnhaku oli erilaista, kokemuksia ei juurikaan vaadittu ja suhteillakin pääsi helposti töihin joita ei edes osannut. Jokaiseen työpaikkaan johon hain, sain haastattelu kutsun ja usein myös sain paikan. Enkä edes ollut niin innokas työnhakija, hain vain niihin jotka oikeasti kiinnostivat.

Nykyään taas vaaditaan ties mitä tutkintoja aina yliopistotutkinnosta hygieniapassiin asti. Työpaikka ei enää arvosta kykyjäsi, niitä vaaditaan. Miten erottua tuhannesten hakemusten joukosta, kun jokaisen hakemuksen pitää olla virallinen. Nimi, osoite, koulutus. Missä sinä pääset hymyinesi ja oikeiden oivallustesi kanssa näyttämään? Mistä lauseesta tunnistetaan se ettet ole juoppo ja väkivaltainen tai epälojaali yritykselle, mikä on oikea piste kuvastamaan sitä että olet ainakin haastattelun arvoinen. Onko enää ihmisiä jotka on kuin työhönsä syntyneitä tai työhön tehtyjä?

Kuten seurustelussakin, harvemmin kuuluu sanottavan että olen syntynyt sinua varten, pikemminkin sanotaan, että olemme tehty toisiamme varten.


Olemmeko enää missään synnynnäisiä, vai synnymmekö tehtäväksi?