11. elokuuta 2012

Nykyajan ihme(ttely)


On sitä myönnettävä tulleensa vanhaksi kun teknisten laitteiden käyttö tuottaa pään vaivaa. Selostekin näyttää jo heprealta. Teini-ikäinen siskonpoikani jaksaa selittää android-puhelimien eroista, ja minä ihmettelen vain mikä ihmeen android?

Välillä tuntuu että jopa isäni tietää minua enemmän koneista, mikä on täysin outoa, sillä minunhan pitäisi olla näitä uuden ajan lapsia jotka tietävät mistä napista painaa. Mutta entä jos niitä nappeja on aivan liian monta?

Ennen osasin tehdä vaikka mitä, koneellakin vietin aikaani enemmän kuin laki (tai koulu) olisi sallinut. IRC-galleriassa tuli käytyä tunnin välein, ja samalla taustalla oli avattuna ties mitä ohjelmia. Keskustelin reaaliaikaisesti mirc- ja irssi-ohjelmilla, koodasin IRC-gallerian sivuni modausta, muokkasin kuvia AdobePhotoshopilla, kuuntelin musiikkia winampilla, mesetin MsnMessengerillä, pelasin Simssiä, aapelin minigolfia ja hain samalla musiikkia sekä elokuvia.

Meillä oli silloisen avomiehen kanssa aika killeri kone. Siitä tuli tapeltuakin kumman vuoro siihen onkaan mennä, siinä oli kaikki kuvat ja parhaat ohjelmat. Lisäksi se ei jumittanutkaan kiitos lukuisten rahallisten panostuksin milloin kovalevyyn tai äänikorttiin.

Journalistikkaa opiskellessanikin leikin ties millä taitto ohjelmalla ja  teksti sulahti mahtavasti oikeisiin koloihinsa ja paikkoihinsa.

Nykyään minä hermostun jo siitä kun word-ohjelma ei toimi kuten tahtoisin. Teksti ei enää sulahda tarpeeksi nopeasti vaan saan ajatuskatkoja ja hetkellisiä toimettomuuden tunteita kun en muista mistä sitä riviväliä vaihdettiinkaan.

Kuvanmuokkaus ohjelmia minulla ei ole ollut vuosiin, mitä nyt koneen oma paint. Sillä en osaisi piirtää edes hiirtä.

Kuulen jo Camin tuhahdukset korvissani, ”Niin Mira, nyt hankitaan sulle se kunnon pöytäkone!”

Milloin maailmasta tuli näin tekninen ja monimutkainen paikka elää? Tai ehkä jos sitä yrittäisi pysyä maailman mukana ja oppia. Ehkä pian minunkin taskustani löytyy iPhone tai vastaava.