27. tammikuuta 2012

Huutoon jää kiinni



Yläkerran asukkaat riitelevät taas humalapäissään ja en saa nukuttua. Parin vuoden ajan olen kuunnellut kuinka vuorotellen toinen huutaa toiselle painumaan kirosanapaikkaan. Kuitenkin aina sama jatkuu. Nyt ne puhuvat eroamisesta. Heti aloin ajattelemaan että onkohan naisella joku toinen, eihän se muuten varmaan osaisi lähteä. Onko ihminen sellainen että sillä on oltava suunnitelma B toteutuskunnossa ennen kuin se uskaltaa lopulta siirtyä siihen? Entä jos suunnitelma pettää, palataanko takaisin?

Ei sulla oo varaa olla yksin, mähän sut elätän!
Etkä vie mun mankkaa saatana!

Nyt alkoi hiljainen hetki, kamala kun ihmismieli on myös utelias tietämään mitä hiljaisuudessa tapahtuu. Sopivatko ne? Sammuivatko he? Ei. Huuto kuuluu taas.

Mielenkiinnolla näkisin myös heidän asuntonsa, sen verran siellä on tavaroita paiskottu, ovia potkittu ja verhoja revitty. Onkohan heillä enää mitään ehjää? Miksi ihminen suostuu elämään noin hajoavassa ympäristössä?

Päässä alkoi pieni ääni nakertamaan; hyvä sinun on puhua, samanlainen itse olet.
Huonossa ja väkivaltaisessa suhteessa itseni kanssa, osaamatta lähteä, tehdä stoppia, -osaamatta luoda uutta suunnitelmaa.  Tämänhän minä jo osaan, näin asioiden kuuluu olla.

Tuntuu kuin lääkärikin jo turhautuisi minuun. Pari viikkoa – kuukausi taukoa ja istun taas hänen huoneessaan selittämässä kuinka maailmani on muotoutunut, mikä on muuttunut viime käynnistä ja mitä olen valmis tekemään. Yleensä meillä ei vain mene nallekarkit tasan toistemme suhteen, kumpikin seisoo päätöksessään mitä omasta mielestään pitäisi tehdä, antamatta kuitenkaan omassa kannassa periksi.

Ei me haluta tietenkään lisätä mitään ahdistusoireita, mutta minä toivoisin että vielä joskus olisit kypsä sille painonnousulle ja pystyisit sitoutumaan siihen. Mennään nyt ainakin seuraava viikko maltillisesti ja tärkeimpänä yritetään nyt pitää ne kompensaatiokeinot poissa.