Ainakin
olen ollut lapsena nirso verrattavissa kaksoissiskooni sekä myöhemmin molempien
siskojeni poikiin. Esimerkiksi uutena vuotena söinköhän minä vain nakkeja kun
siskoni vieressä veteli katkarapuja. Kavereiden synttäreillä inhosin kun
cocktail tikuissa oli juustoa mukana. Jouluna minuun sai alas vain limppua ja
kinkkua. Kaikki muu (varsinkin graavi-
sekä kylmäsavulohet, joita siskoni söi) oli hyiyökensyö – tavaraa. Jo siis
varhaisessa vaiheessa elämääni opin nyrpistämään nenääni oikean lausahduksen
kera kaikelle minua ällöttävälle ruoalle.
Nykyään syömistottumuksien ja iän muuttuessa
hyiyökosasto on kutistunut että kasvanut tasaisesti. Listalle on tullut uusia,
samalla poistellen vanhoja. Joskus sinne hypähtää takaisin joku yhtä nopeasti
kuin se yritti sieltä livistääkään.
Nykyään
tämä hyi-yök-en-syö lausahdus on kovin kuultu minun ja Camipupuni suusta.
Ensimmäinen kerta taisi olla kun katselimme työpaikkamme valmisruoka tiskiä
näin joulun alla. Siis pateet? Kuka niitä ylipäätään syö? Tai muutenkin
hyytelöt ja muut sen suuntaiset. Lihahyytelöön en ole varmaan koskaan
uskaltanut koskeakaan, ja muistan kuinka sain kokonaisen ruokapöydän
räkättämään Lapinlahdessa kun laitoin hyytelöni hyllymään. Ymmärrän nyt mitä
tarkoitetaan kun sanotaan joulupukin mahan hyllyvän kuin hyytelö.
Mitä
muuta tähän kategoriaan kuuluu. No kaikki limaiset, varsinkin limaiset karkit.
Entinen poikaystäväni valitsi aina makuunista pussiinsa juuri niitä käärmeitä
yms jotka näyttivät uiman omassa limassaan. Silloin en halunnut koskeakaan
hänen karkkeihinsa. Kummallista kyllä, näin karkkihiirenä, on joitain
sellaistakin mitä en siedä.
Sitten
mauste/suola/herkkukurkku. Siis hyi yök en syö. Kuka ikinä päättikään työntää
kurkun etikkaliemeen ei voinut ajatella tarpeeksi pitkälle.
Kaikki
haisevat juustot. Jouluisin on vaikeaa istua pöydässä kun ympärillä melkein
jokaiselta löytyy jotain aromaattista maitotuotetta lautaseltaan.
Piimä.
Minä yritin, siis oikeasti yritin maistaa sitä ollessani toisella luokalla.
Oksennushan siitä tuli.
Popcorni
ja riisikakut, miten kukaan voi pitää kuivaa ja narskuvaa tuotetta
herkullisena?
Ja narskuvasta puheen ollen, leipäjuusto tai kuten osuvasti
entinen poikaystäväni sitä kutsui narskujuusto. Hän tosin sanoi sen hyvällä tavalla, minä en vain koskaan ole
ymmärtänyt mitä ihanaa on asiassa joka narskuu suussa.
Muutkin
kumiset juustot, feta- ja vuohenjuustot. Jälkimmäinen on vielä haisevaa.
Haiseva ja kumimainen yhdessä on jo valmiiksi käsittämätön yhdistelmä.
Pähkinät
ja mantelit. Kuivia mauttomia papanoita.
Oliivit, limaisia ja löllöjä.
Juustonaksut,
tarvitseeko erikseen mainita niiden hajua?
Nämä
näin ainakin mainitakseni.
Listalla
oli ennen sienet ja kesäkurpitsa, mutta nykyään en saa niistä kyllikseni. On se
kumma kuinka makuaisti ja –mieltymykset voivat muuttua, ties vaikka
vanhainkodissa suurinta herkkuani ovat riisikakut juustojen ja maustekurkkujen
kera.